1. ,,Tulburarea de spectru autist. Ghid complet pentru înÈ›elegerea autismului,, Editura Herald.
Chantal Sicile-Kira – cu o experiență de 25 de ani ca profesionist si totodata ca parinte al unui copil diagnosticat cu TSA, Jeremy Sicile-Kira . Scrie articole È™i este autoarea a mai multor cărÈ›i privind TSA. Acest volum explica toate aspectele acestui spectru si a fost scris pentru părinÈ›i , cadre didactice,pentru orice persoană aflată în căutare de informaÈ›ii ,răspunsuri . Cartea prezintă multe actualizări,prezentând cercetări si metode de tratament.Totodată,aduce o mulÈ›ime de aspecte privind viaÈ›a alături de o persoană cu o tulburare de spectru autist (TSA).
​
2. "M-am nascut intr-o zi albastra. In mintea extraordinara a unui geniu autist
de Daniel Tammet"
Daniel Tammet este un autist savant, un adevarat geniu al numerelor, capabil sa efectueze calcule uluitoare in doar cateva secunde. Abilitatea sa de a invata limbi straine este iesita din comun: a invatat islandeza in cinci zile, vorbeste fluent 10 limbi, printre care si romana. Neurologi eminenti s-au aplecat asupra cazului sau si l-au cercetat indeaproape.
​
3. “Lasă-mă să-Å£i aud glasul “ (Maurice Catherine) este povestea unei mame cu 3 copii, dintre care 2 diagnosticaÅ£i cu autism. Cartea este impresionantă ÅŸi oferă forÅ£e părinÅ£ilor care refuză să se dea bătuÅ£i ÅŸi care luptă să îi ajute pe copiii lor autiÅŸti. În această poveste aflăm cum, în lupta lor disperată pentru a-ÅŸi recupera fiica ÅŸi apoi fiul, sotii Maurice pătrund in hăţiÅŸul termenilor medicali ÅŸi înfruntă coÅŸmarul speranÅ£elor false, al „vindecărilor miraculoase“ ÅŸi al acuzaÅ£iilor supăratoare potrivit cărora ei sunt singurii vinovati de autismul lui Anne-Marie. În cele din urma, recuperarea copiiilor va veni din aplicarea unei terapii de modificare comportamentala (terapia ABA).
​
4. "Neurotriburi. Istoria uitată a autismului" de Steve Silberman, cartea aceasta este câÈ™tigătoarea premiului Samuel Johnson pentru non-ficÈ›iune din 2015. Sunt abordate teme fierbinÈ›i ale discuÈ›iilor contemporane legate de autism: este sau nu o epidemie? Joacă vaccinurile vreun rol în declanÈ™area autismului? Cât de benefice sunt terapiile care îÈ™i propun evacuarea oricărui simptom autist? La urma urmei, autismul este o dizabilitate sau doar un alt fel de normalitate? Suntem cu toÈ›ii o lume de neurotriburi?
​
5. "Interventia comportamentala clinica. Formarea in A.B.A." de Ghislain Magerotte si Eric Willaye
Lucrarea „Interventia comportamentala clinica. Formarea in A.B.A.”, de Ghislain Magerotte si Eric Willaye, prezinta modalitatile de aplicare eficienta a metodelor de ingrijire si educare a copiilor, adolescentilor si adultilor cu tulburari de dezvoltare. Pornind de la principiile interventiei pana la evaluarea rezultatelor tehnicilor aplicate, autorii realizeaza un ghid util pentru toti cei interesati.
​
6. "Ghid de terapie ABA” (Editura Frontiera) este ediÈ›ia a doua a primului ghid practic în limba română pentru implementarea unui program ABA acasă sau la È™coală. Această ediÈ›ie reuneÈ™te într-o singură carte cu format economic cele două volume anterioare ale primei ediÈ›ii.
Prima parte descrie pe larg cele mai dificile comportamente cu care se confruntă părintele unui copil cu autism: crizele de furie, autostimularea, problemele de somn È™i alimentaÈ›ie, folosirea toaletei. Autorii prezintă într-un limbaj accesibil regulile de bază ale modificării comportamentale, dar È™i principalele greÈ™eli care e bine să fie evitate atunci când părinÈ›ii sau specialiÈ™tii îÈ™i propun să dezveÈ›e copilul de comportamente nepotrivite.
Partea a doua prezintă programele de lucru pentru terapia intensivă comportamentală, fiÈ™e de lucru, tabele pentru strângerea datelor în timpul sesiunii terapeutice, dar È™i tabele de evaluare a terapeutului sau a programelor. Programele sunt foarte diverse, de la imitaÈ›ie, potriviri sau desen până la conversaÈ›ie, interacÈ›iunea cu alÈ›i copii sau învățarea prin observare.
​
7. "Sa invingem autismul", este cartea in care Raun Kaufman,autorul,prezinta principiile care stau la baza programului care i-a ajutat pe el si pe numeroase familii cu copii cu TSA
Raun Kaufman explica, din proprie experienta, ce inseamna sa fii autist si in ce fel Programul Son-Rise da rezultate.
Aceasta carte este un ghid detaliat cu strategii clare si practice, atat pentru parinti cat si terapeuti , prin care se invata modalitati de a-i ajuta pe copiii cu autism sa-si extinda aria de comunicare si sa participe cu succes la cele ce se intampla in lume.
​
8. “Abilitățile de autoservire la persoanele cu autism. O metodă sistematică de predare”.
Cartea se ocupă de câteva abilități esenÈ›iale — mâncatul, îmbrăcatul, toaleta È™i igiena personală – care sunt absolut necesare pentru independenÈ›a copilului acasă, la È™coală È™i în comunitatea în care trăieÈ™te.
Scrisă de psihologi È™i analiÈ™ti comportamentali cu experiență, cartea adoptă o perspectivă optimistă, care pleacă de la premisa că oricine poate învăța o abilitate nouă dacă aceasta este împărÈ›ită în paÈ™i mici È™i este predată într-o manieră sistematică È™i personalizată, prin metode È™tiinÈ›ifice general recunoscute.
​
9. “Educarea persoanelor cu întârzieri de dezvoltare-Tehnici de bază ale intervenÅ£iei comportamentale” (Ivar O. Lovaas), cunoscută È™i sub numele de „manualul ABA”, cartea este un titlu de referință din domeniul autismului È™i întârzierilor de dezvoltare. Sunt prezentate programele de început ale tratamentului comportamental È™i sunt descriÈ™i foarte detaliat paÈ™ii de lucru. De asemenea, cartea cuprinde È™i un capitol extensiv dedicat comunicării prin schimb de imagini (PECS).
​
10. “ Copilul desincronizat senzorial", este una dintre cele mai cunoscute carti despre problemele de procesare senzoriala la copii.
Prefata editiei romanesti este semnata de dr. Renee McDannel, binecunoscuta parintilor si specialistilor de la noi datorita implicarii sale de ani de zile in recuperarea copiilor cu dizabilitati, precum si datorita eforturilor sale de a face cunoscuta in Romania terapia de integrare senzoriala.
Autoarea, educatoare cu o indelungata experienta, prezinta in mod accesibil principalele caracteristici ale tulburarii de procesare senzoriala si recomanda strategii practice de abordare a problemelor prin activitati specifice terapiei de integrare senzoriala. Cartea cuprinde si un chestionar cu care orice parinte isi poate evalua rapid copilul.