top of page
back-to-school-1576792_1920.jpg

     Este important ca toţi copiii suspectaţi  sau diagnosticati de TSA (Tulburare din spectru autist)  să beneficieze de o evaluare complexă a stării de sănătate.

     Evaluarea psihologică este al doilea pas spre diagnostic. O evaluare corectă  si complexa a abilităților copilului cu TSA ne ajută la identificare tuturor ariilor de dezvoltare deficitare È™i la întocmirea planurilor de terapie individualizate.

    Testele pe care le folosim sunt licentiate si validate pe populatia Romaniei.

    După începerea terapiei, reevaluarea copilului se face la minim 6 luni.

abc-alphabet-blackboard-265076.jpg

Care sunt obiectivele unei evaluari?

  • infirmarea/confirmarea suspiciunii de autism

  • stabilirea tipului de afecÈ›iune incadrată în spectrul autist (autism, Asperger, Rett)

  • stabilirea gradului de afectare (uÈ™or, mediu, sever)

  • stabilirea coeficientului de inteligență

  • evaluarea nivelului de dezvoltare

  • evaluarea comportamentului

  • trasarea unor obiective terapeutice funcÈ›ionale si în conformitate cu posibilitățile reale ale copilului

  • construirea unui plan terapeutic personalizat.

  • posibilitatea de a urmări progresul intervenÅ£iei prin reevaluări periodice

 

Care sunt avantajele unei evaluari psihologice complexe?

 

  • obÈ›inerea unei imagini de ansamblu asupra cazului

  • posibilitatea de a urmări progresul în timp prin repetarea evaluării

  • clarificarea unor dubii cu privire la alte tulburări asociate autismului.

Testele detinute si aplicate in cadrul Elis Child Center sunt urmatoaele:

​

    ASRS – Autism Spectrum Rating Scale este utilizat în identificarea simptomelor, comportamentelor È™i caracteristicilor asociate cu autismul È™i tulburările de spectru asociate, apărute în cazul copiilor ÅŸi tinerilor cu vârste cuprinse între 2 ÅŸi 18 ani. Aceste evaluări sunt realizate fie de către părinÅ£i, fie de către educatori, învăţători  sau profesori.

 

ABAS II -Adaptive Behavior Assessment System – Second Edition, ofera o evaluare a abilitatilor adaptative ale persoanelor, capacitatea de a avea grija efectiv de propria persoana în mod independent, dar si interactiunea cu alti oameni. Acest instrument are o arie larga de utilitate, aplicându-se de la nou-nascuti si pâna la vârsta de 89 de ani. El poate fi folosit pentru a masura adaptabilitatea în diverse arii de dezvoltare: comunicare, utilizarea resurselor comunitatii, functionalitate prescolara, viata în scoala, familie, sanatate si siguranta, timp liber, autoîngrijire, auto directionare, social, motricitate, munca.

 

Testul Portage -Evaluarea nivelului de dezvoltare , pentru copii cu varste de pana la 6 ani

Testul Portage face parte din „Setul de instrumente Psihologice pentru Expertizarea si Evaluarea Copiilor/Elevilor in vederea Orientarii Scolare” aprobat prin hotararea Guvernului nr 218/7.03.2002.

Cu ajutorul testului Portage putem evalua motricitatea si psihomotricitatea copiilor mici si poate fi de ajutor in doua mari directii:

a) are avantajul ca prin intrebari, ne poate crea o idee asupra aptitudinilor si stadiului la care ar trebui sa se afle copilul la o anumita varsta si unde anume este copilul in mod real in momentul evaluarii;
b) o a doua directie este evaluarea efectiva a copilului la o anumita varsta, ceea ce ne poate da o imagine destul de exacta asupra zonelor pe care copilul nu le acopera si unde acesta are nevoie de ajutor;

Testul Portage are 5 sectiuni care cuprind intrebari in functie de stadiul normal de dezvoltare al unui copil. Acestea sunt: SOCIALIZARE, LIMBAJ, AUTOSERVIRE, COGNITIV, MOTOR.

 

Scala Carolina Curriculum cuprinde 2 chestionare de evaluare. Primul se adreseaza copiilor cu varste intre 0 si 3 ani, iar cel de al doilea, copiilor cu varste intre 2,5 si 5 ani.

Scopul acestor scale de evaluare este de a oferi imaginea de ansamblu asupra dezvoltarii copilului. De asemenea, sunt folosite ca punct de plecare in realizarea planului de interventie.

Ariile de dezvoltare urmarite in cadrul scalei Carolina Curriculum sunt urmatoarele:

  • Personal- social

  • Cognitiv

  • Comunicare

  • Motricitate fina

  • Motricitate grosiera

​

Pentru mai multe detalii despre aceste tipuri de evaluare sau pentru a intra in contact cu noi pentru a stabili o programare, intră pe pagina de Contact.

bottom of page