Terapia ABA (Applied Behaviur Analysis)
Terapia ABA a fost realizata pentru a ajuta copiii cu autism si cu tulburari de dezvoltare asociate.
Este un model de terapie pentru copiii cu autism creat de dr. Ivar Lovaas în anii 70, centrat pe ideea că anumite comportamente ale copiilor apar sau nu în funcÅ£ie de mediu. Bazată pe teoriile comportamentale, terapia ABA demonstrează că schimbând anumite condiÅ£ii în mediu, comportamentele copiilor se schimbă în consecinţă. Terapia ABA un sistem de învăţare, un program care îÅŸi propune să modifice comportamentul copilului cu autism în mod sistematic ÅŸi intensiv. Terapia ABA are obiective clar formulate, împărÅ£ite în sarcini mici, astfel încât evoluÅ£ia copilului să poată fi măsurată permanent. Întărirea comportamentului se face cu recompense, întreg sistemul funcÅ£ionând pe baza acestora, fie ca recompensele sunt materiale sau sociale.
Intervenția prin terapia ABA nu trebuie sa fie o abordare identica pentru toti copiii cu autism. Programele de interventie se personalizeaza in functie de nevoile, interesele, preferințele și situația familiala. Din aceste motive, un program de terapie ABA pentru un copil cu autism va arata diferit fata de un program pentru un alt copil cu autism. Un program de terapie ABA de calitate pentru copiii cu autism trebuie sa intruneasca urmatoarele calitati:
-
planul de interventie provine dintr-o evaluare detaliată a abilităților și preferințele fiecărui copil cu autism și poate include, de asemenea, obiective ce vizeaza familia,
-
obiectivele tratamentului È™i instruire sunt în concordanta cu achizitiile de pana atunci ale copilului cu autism si vizeaza o gamă larga de domenii de competente, cum ar fi de comunicare, sociabilitate, auto-ingrijire, joc È™i agrement, dezvoltarea motorie È™i abilitati cognitive,
-
planul de instruire descompune exercitiile în paÈ™i extrem de secventializati,
-
intervenÈ›ia constă în măsurarea obiectivă în curs de desfășurare a progresului copilului cu autism.
IntervenÈ›ia prin terapia ABA, daca este realizata competent, poate ajuta copiii cu autism sa evolueze în multe domenii. Cu toate acestea, modificările nu apar rapid. Rata de progres variază considerabil de la un copil cu autism la altul, în functie de varstă, nivelul potentialului, familie etc.
Atunci când veÅ£i ajunge în situaÅ£ia de a construi un program pentru acasă pentru un copil cu autism, va trebui să selectaÅ£i programe de instruire care să aibă semnificaÅ£ie în cazul copilului. Întrucât nu există copii cu autismcare să aibă aceleaÅŸi competenÅ£e ÅŸi aceleaÅŸi nevoi, selecÅ£ia iniÅ£ială a programelor trebuie să se bazeze pe abilităţile actuale ale fiecărui copil cu autism. Realizarea programelor pentru copilul cu autism va fi o sarcină permanentă. De fiecare dată când copilul cu autism va mastera un program, va trebui să alegeti un altul. Acest capitol va prezenta un cadru conceptual pentru alegerea programelor de instruire pentru copilul cu autism, astfel încât să puteÅ£i începe instruirea semnificativă pentru el.
Atunci când începeÅ£i un program acasă, trebuie să începeÅ£i cu un număr limitat de abilităţi pentru primele câteva săptămâni. E mult mai bine să vizaÅ£i achiziÅ£ii rapide într-un număr limitat de domenii, decât un progres încet, inconsistent, în mai multe domenii. Această modalitate vă va permite ÅŸi dumneavoastră ÅŸi tutorilor să stăpâniÅ£i metodologia de învăţare, iar copilului cu autism îi va permite să se obiÅŸnuiască cu structura ÅŸedinÅ£elor. DeÅŸi realizarea programului trebuie individualizată în funcÅ£ie de copil, în mod tipic, un program de început va include: un program de tip “Respond to name” (Răspunde la nume), un program de limbaj receptiv (de exemplu, îndeplinirea instrucÅ£iilor simple), un program de imitaÅ£ie (de exemplu, imitarea unei miÅŸcări grosiere), un program de limbaj expresiv (de exemplu, arătarea itemilor doriÅ£i) ÅŸi o sarcină de potrivire (de exemplu, potrivirea obiectelor identice). Pe măsură ce copilul cu autism face progrese, puteÅ£i adăuga programe adiÅ£ionale, în funcÅ£ie de nevoile lui.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​