Terapia ABA (Applied Behaviur Analysis)

      Terapia ABA a fost realizata pentru a ajuta copiii cu autism si cu tulburari de dezvoltare asociate.

Este un model de terapie pentru copiii cu autism creat de dr. Ivar Lovaas în anii 70, centrat pe ideea că anumite comportamente ale copiilor apar sau nu în funcţie de mediu. Bazată pe teoriile comportamentale, terapia                 ABA demonstrează că schimbând anumite condiţii în mediu, comportamentele copiilor se schimbă în consecinţă. Terapia ABA un sistem de învăţare, un program care îşi propune să modifice comportamentul copilului cu autism în mod sistematic şi intensiv. Terapia ABA are obiective clar formulate, împărţite în sarcini mici, astfel încât evoluţia copilului să poată fi măsurată permanent. Întărirea comportamentului se face cu recompense, întreg sistemul funcţionând pe baza acestora, fie ca recompensele sunt materiale sau sociale.

      Intervenția prin terapia ABA nu trebuie sa fie o abordare identica pentru toti copiii cu autism. Programele de interventie se personalizeaza in functie de nevoile, interesele, preferințele și situația familiala. Din aceste motive, un program de terapie ABA pentru un copil cu autism va arata diferit fata de un program pentru un alt copil cu autism. Un program de terapie ABA de calitate pentru copiii cu autism trebuie sa intruneasca urmatoarele calitati:

  • planul de interventie provine dintr-o evaluare detaliată a abilităților și preferințele fiecărui copil cu autism și poate include, de asemenea, obiective ce vizeaza familia,

  • obiectivele tratamentului și instruire sunt în concordanta cu achizitiile de pana atunci ale copilului cu autism si vizeaza o gamă larga de domenii de competente, cum ar fi de comunicare, sociabilitate, auto-ingrijire, joc și agrement, dezvoltarea motorie și abilitati cognitive,

  • planul de instruire descompune exercitiile în pași extrem de secventializati,

  • intervenția constă în măsurarea obiectivă în curs de desfășurare a progresului copilului cu autism.

        Intervenția prin terapia ABA, daca este realizata competent, poate ajuta copiii cu autism sa evolueze în multe domenii. Cu toate acestea, modificările nu apar rapid. Rata de progres variază considerabil de la un copil cu autism la altul, în functie de varstă, nivelul potentialului, familie etc.

        Atunci când veţi ajunge în situaţia de a construi un program pentru acasă pentru un copil cu autism, va trebui să selectaţi programe de instruire care să aibă semnificaţie în cazul copilului. Întrucât nu există copii cu autismcare să aibă aceleaşi competenţe şi aceleaşi nevoi, selecţia iniţială a programelor trebuie să se bazeze pe abilităţile actuale ale fiecărui copil cu autism. Realizarea programelor pentru copilul cu autism  va fi o sarcină permanentă. De fiecare dată când copilul cu autism va mastera un program, va trebui să alegeti un altul. Acest capitol va prezenta un cadru conceptual pentru alegerea programelor de instruire pentru copilul cu autism, astfel încât să puteţi începe instruirea semnificativă pentru el.

       Atunci când începeţi un program acasă, trebuie să începeţi cu un număr limitat de abilităţi pentru primele câteva săptămâni. E mult mai bine să vizaţi achiziţii rapide într-un număr limitat de domenii, decât un progres încet, inconsistent, în mai multe domenii. Această modalitate vă va permite şi dumneavoastră şi tutorilor să stăpâniţi metodologia de învăţare, iar copilului cu autism îi va permite să se obişnuiască cu structura şedinţelor. Deşi realizarea programului trebuie individualizată în funcţie de copil, în mod tipic, un program de început va include: un program de tip “Respond to name” (Răspunde la nume), un program de limbaj receptiv (de exemplu, îndeplinirea instrucţiilor simple), un program de imitaţie (de exemplu, imitarea unei mişcări grosiere), un program de limbaj expresiv (de exemplu, arătarea itemilor doriţi) şi o sarcină de potrivire (de exemplu, potrivirea obiectelor identice). Pe măsură ce copilul cu autism face progrese, puteţi adăuga programe adiţionale, în funcţie de nevoile lui.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now