top of page

       Autsimul este o tulburare pervaziva de dezvoltare caracterizata de scaderea capacitatii de a interactiona pe plan social si de a comunica, comportament stereotip si repetitiv, cu simptome ce se manifesta de obicei inaintea varstei de 3 ani.

       Aproximativ 75 % din indivizii afectati manifesta si handicap mintal.
       Cuvantul AUTISM – provine din grecescul “autos” – care inseamna “insusi” sau “EUL propriu”.

      Primul caz de autism descris, a fost al unui băieÅ£el de 5 ani internat la Bedlam în 1799. Cazul a fost descris în 1809 de către John Haslam în „The Apotechary of Bethlehem”. 

autism-2377410_1280.jpg

       În 1926 Ssucharewa descrie 6 cazuri de Schizoid Personality Disorder.

Leo Kanner în 1943 în Baltimore, SUA a descris 11 copii cu „Early Infantile Autism” în „Autistic Disturbance of Affective Disorder”.

       În octombrie 1943 în Viena, Hans Asperger ÅŸi-a depus teza de doctorat „Autistic Psychopathology in childhood”.                     Asperger ca ÅŸi Kanner a folosit termenul de „Autistic” utilizat pentru prima dată de Bleuler (psihiatru elveÅ£ian) pentru a descrie simptome de Schizofrenie.

       In DSM-III R, termenul de Autism infantil a fost înlocuit cu cel de Tulburare autistă.

       ICD 9, publicat de OMS în 1971, la categoria psihoze cu originea în copilărie include subgrupurile: Autism infantil,           Psihoză dezintegrativă ÅŸi altele.

       ICD 10 utilizează aceeaÅŸi denumire de Tulburare pervazivă de dezvoltare, incluzând: Autismul infantil, Autismul atipic, Sindromul Rett, Alte tulburări dezintegrative ale copilariei ÅŸi Sindromul Asperger.

       Pentru prima dată, în 1980, Autismul a fost recunoscut ca distinct de Schizofrenie ÅŸi inclus în DSM III la capitolul Tulburări pervazive de dezvoltare.

       Din anul 2013, DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) È™i-a schimbat raportarea, iar afecÈ›iunile care înainte se numeau generic Tulburări Pervazive de Dezvoltare se numesc acum Tulburări în Spectrul Autist.

       Simptomele autismului È™i severitatea lor pot varia considerabil, de la o persoană la

alta. Afectarea ariilor funcționale ale comunicării și interacțiunii sociale, precum și

comportamentele repetitive sunt considerate a fi principalele simptomele ale autismului.

       Un copil poate să nu aibă aceleaÈ™i simptome È™i poate părea foarte diferit de un alt copil,

chiar dacă au același diagnostic. Dacă cunoști o persoană cu autism, cunoști doar o

persoană cu autism.

       Caracteristicile autismului se menÈ›in, în mod normal, de-a lungul vieÈ›ii persoanei

afectate,dar pot fi schimbate considerabil, în timp, prin intervenÈ›ii. O persoană mai puÈ›in

afectată poate părea pur È™i simplu ciudată È™i poate duce o viață tipică. O persoană afectată

într-o măsură mare ar putea să nu fie capabilă să vorbească È™i nici să-È™i poarte singură de grijă.

       Principalele deficienÈ›e ale persoanelor cu autism se manifestă în comunicare È™i interacÈ›iuni sociale. Comportamentul lor este unul repetitiv, stereotip. AutiÈ™tii pot să bată din palme ore în È™ir privind într-un punct fix, să se rotească ori să se legene cu tot corpul până ameÈ›esc, vor prefera să se îmbrace cu aceleaÈ™i haine în fiecare zi, să mănânce acelaÈ™i tip de mâncare, să pășească fix pe acelaÈ™i drum zi de zi, să se aÈ™eze pe acelaÈ™i scaun È™i aÈ™a mai departe. Alte comportamente tipice sunt acoperirea urechilor cu mâinile, pentru a nu auzi sunete, zgomote sau cuvinte noi È™i repetarea la nesfârÈ™it a unor expresii.

      AutiÈ™tii nu manifestă nevoia de afecÈ›iune, de emoÈ›ie, nu le place să fie atinÈ™i sau luaÈ›i în braÈ›e. Zâmbesc foarte rar sau deloc È™i plâng frecvent, intens È™i zgomotos. Necesită îngrijire permanentă È™i nu se pot autoadministra din punct de vedere social, familial sau profesional.

Sursa:  American Psychiatric Association (1994), Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th edn (DSM-IV), Washington DC, American Psychiatric Association.

           " Copilul cu tulburari de spectru autist", Diagnostic si Management Terapeutic, autori: Raluca Nica si Violeta Manasi, editura Bucuresti, 2011

li-tzuni-507346-unsplash.jpg
bottom of page